Google+

Τικ

Ιστορία του Τικ

Το Τικ είναι χορός που κατάγεται από τον Πόντο. Η ονομασία του προέρχεται από την τούρκικη λέξη “ντικ” που σημαίνει “όρθιο” με την έννοια της λεβεντιάς στην κορμοστασιά.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή όπου χορεύεται. Ακόμη και στη ίδια περιοχή, συναντώνται διαφορές και στα βήματα, αλλά και στον ρυθμό. Ο ρυθμός είναι άλλοτε πιο αργός και άλλοτε πιο γρήγορος.

Έπειτα από τον κοινό χορευτικό κώδικα που αποφάσισαν οι πρόσφυγες του Πόντου, δημιουργήθηκε ένα είδος που είναι διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το πιο αργό σε ρυθμό είδος, οι χορευτές είναι πιασμένοι κοντά ο ένας στο άλλο και δημιουργούν ανοιχτό κύκλο. Η λαβή των χεριών γίνεται από τις παλάμες με τους αγκώνες λυγισμένους και δεν υπάρχει κίνηση σε αυτά.

Ανάλογα με τις χαρακτηριστικές κινήσεις του κάθε είδους, αλλά και την περιοχή που κατάγεται, βλέπουμε την δημιουργία πολλών “τικ”. Όλες τις μορφές με λίγα βήματα τις ονόμασαν “τικ μονόν”, όπως: Τικ μονόν Ματσούκας και Πάφρας.

Τικ Τόν(γ)ιας. Μορφή Τίκ Διπλού που χορεύεται στην περιοχή της Τόνγιας. Είναι δεξιόστροφος χορός που χορεύεται σε κλειστό κύκλο με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες είτε παράλληλα προς το σώμα ή στην ανάταση με έντονο τρέμουλο που μεταφέρεται στους ώμους. Μία μορφή που μοιάζει είναι και το “Τσουτούγουζους”, από την περιοχή Κιουμούς Ματέν.

Τικ Τρομαχτόν. Σε αυτή τη μορφή, η χαρακτηριστική κίνηση είναι πως ολόκληρο το σώμα παρουσιάζει ένα έντονο τρέμουλο. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια τεντωμένα προς τα κάτω σε πιο αργό ρυθμό και με τα χέρια τεντωμένα προς τα πάνω σε πιο γρήγορο ρυθμό. Οι παραλλαγές του είναι αναρίθμητες. Λέγεται πως όταν οι Τούρκοι απαγόρευσαν την οπλοκατοχή στους Έλληνες, οι Πόντιοι της Τραπεζούντας, ξεχώρισαν και εξέλιξαν το κομμάτι της Σέρας που μοιάζει με το τικ και δημιουργήθηκε το τικ τρομαχτόν. Ανάλογα την περιοχή, συναντάμε παραλλαγές στο βήμα, όσον αφορά την μόνιμη επαφή με το έδαφος, ή τις έντονες άρσεις σε άλλες περιοχές.

Άλλες μορφές είναι: Τικ λαγκευτόν, το οποίο χαρακτηρίζεται από αναπηδήσεις. Τικ διπλόν, Τικ Ίμερας, Τικ Νικόπολης ή Τίκι, με πιο έντονες αναπηδήσεις από το “λαγκευτόν”, Τικ Ακ Νταγ Ματέν, με πιάσιμο από τους ώμους και άρσεις στα πόδια, Τίκ Αγκαλιαστόν Γαλίανας, Τικ Από παν και κα Ματσούκας, Τικ κουσερά Ματσούκας.


Χαρακτηριστικά του Τικ

  • Κατάγεται από τον Πόντο
  • Γραμμένος στα 5/8 της μουσικής
  • Η λαβή των χεριών γίνεται από τις παλάμες με
    λυγισμένους αγκώνες





Κάντε Κλικ στην εικόνα και...




 Δείτε επίσης:

Smooth Dances
Ευρωπαϊκοί Χοροί
http://apollondancestudio.blogspot.gr/p/argentine-tango-istoria-xaraktiristika.html
Αργεντίνικο Tango
Λάτιν Χοροί
Λάτιν Χοροί
http://apollondancestudio.blogspot.gr/p/ellhnikoi-laikoi-xoroi-istoria.html
Ελληνικοί Λαϊκοί Χοροί
 Κουβανέζικοι Χοροί
Κουβανέζικοι Χοροί
http://apollondancestudio.blogspot.gr/p/ellhnikoi-paradosiakoi-xoroi-istoria.html
Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου