Google+

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Αφιέρωμα στο Βιεννέζικο Waltz!

Το Βιεννέζικο Βαλς γεννήθηκε τον 13ο αιώνα και θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους απαλούς χορούς. Αν και παραδοσιακά εντάσσεται στη βιεννέζικη μουσική κουλτούρα, το βαλς δεν γεννήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα. Οι ρίζες του πρέπει να αναζητηθούν πολύ πιο παλιά, στο Λάντλερ, γερμανικό χορό , τον οποίο χόρευαν οι Βαυαροί αγρότες και οι Τιρολέζοι.  Ηταν χορός των βουνών και των αγρών.

Πολύ πριν εισαχθεί στην υψηλή κοινωνία, οι χωρικοί, και γενικά ο φτωχός λαός της Αυστρίας και της Βαυαρίας, χόρευαν «στριφογυριστούς» (με πολλές στροφές) χορούς, όμοιους, τόσο χορευτικά, όσο και μουσικά, με το Βιεννέζικο Βαλς.

Ένα είδος χορού που θύμιζε αρκετά το Βιεννέζικο Βαλς, και ήταν πολύ αγαπητό στη Γαλλία το 1959, ήταν το «Volter» (στρίβω). Έτσι, όταν εμφανίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα, το αυστριακό Βιεννέζικο Βαλς γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία ακόμα και στην υψηλή κοινωνία της Γαλλίας.

Όμως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το Βιεννέζικο Βαλς δέχτηκε μεγάλη αποδοκιμασία.

Παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε, το Βιεννέζικο Βαλς έγινε τελικά αποδεκτό σε ολόκληρη την Ευρώπη τον 19ο αιώνα αποκτώντας μεγάλη δημοτικότητα και σήμερα θεωρείται από τους πιο εκλεπτυσμένους απαλούς χορούς που απαιτεί άψογο στυλ και αρχοντικό αέρα.

Έφτασε στο απόγειο του  μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Βιέννης, το 1815, χάρη στην παρέμβαση τριών Αυστριακών μουσικών - του Γιόχαν Στράους του πρεσβύτερου, του Γιόζεφ Λάνερ και του Γιόχαν Στράους του νεότερου (γιου του προαναφερθέντος), που αξιοποίησαν το γοητευτικό και γεμάτο χάρη βιεννέζικο χαρακτήρα του. Με αυτούς η Βιέννη μεταβλήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια μεγάλη αίθουσα χορού και η μελωδία ενός βαλς έδινε πνοή και ρυθμό στην καθημερινή ζωή της Αυλής.


Η ιστορία του βιεννέζικου βαλς είναι συνδεδεμένη με τον ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Γιόχαν Στράους τον πρεσβύτερο και τον Γιόζεφ Λάνερ, με στόχο την κατάκτηση του τίτλου του μουσικού διευθυντή των αυτοκρατορικών αυλικών χορών. Ο πολυπόθητος αυτός τίτλος δόθηκε πρώτα στον Λάνερ και αργότερα στον Γιόχαν Στράους, δύο συνθέτες που συνέβαλαν στην καθιέρωση έργων τα οποία εξέφραζαν αισθησιασμό και λαχτάρα για ζωή - στοιχεία που δημιουργούν έντονες αντιθέσεις και αποτελούν τα συστατικά του βιεννέζικου βαλς.


Σχολές χορού Apollon Dance Studio
Βήμα βήμα προς την επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου