Google+

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

20 Μαρτίου - Ο χορός συναντά την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας!

Μέσα από έρευνες έχει φανεί πως η ευτυχία ενός ανθρώπου καθορίζεται κυρίως από την προσωπικότητά του, τον τρόπο σκέψης, την αναγνώριση των συναισθημάτων και την συμπεριφορά του. Είναι δηλαδή δυνατόν να μάθει κάποιος να ζει πιο ευτυχισμένος.
Δεν είναι ο πλούτος, η ομορφιά, η ανεμελιά και η ξέγνοιαστη ζωή, οι αισθητηριακές απολαύσεις που μας κάνουν ευτυχισμένους, λένε οι έρευνες. Σίγουρα, εξασφαλίζουν μια κάποια ηρεμία και ανεμελιά και βοηθούν στην κατάκτηση της ευτυχίας, δεν είναι όμως από μόνα τους αρκετά.

Αντίθετα, πιο εύκολα μπορεί να νιώσει κάποιος ευτυχισμένος όταν αντιληφθεί πως η ευτυχία δεν είναι κάτι μεγάλο, αλλά οι μικρές καθημερινές στιγμές που δημιουργούμε μέσα από τις επιλογές μας.

Εμείς είμαστε εκείνοι που φτιάχνουμε την ευτυχία μας, τη χτίζουμε σε καθημερινή βάση, κάνοντας επιλογές που μας ταιριάζουν και βάζοντας έστω και ένα μικρό κομματάκι χαράς, βάζοντας το λιθαράκι για κάτι μεγαλύτερο και με διάρκεια, για μία ζωή με νόημα.

Βιβλία ολόκληρα έχουν γραφτεί για το πώς μπορείς να βρεις την ευτυχία, σεμινάρια, ημερίδες, ψυχαναλύσεις, ατελείωτες συζητήσεις για να καταλήγουμε σε συμπεράσματα όπως “η ευτυχία είναι στιγμές” ή “ευτυχισμένοι είναι αυτοί που ζητούν τα λίγα”. Τα δικά μου λίγα για κάποιον άλλον μπορεί να είναι πολλά και το αντίθετο. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά στον ορισμό της ευτυχίας;

Η ευτυχία είναι ο συνδυασμός αυτού που βιώνουμε στο παρόν μας και του πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τη ζωή μας. Το πρώτο εξαρτάται από το πώς αξιολογούμε αυτά που ζούμε, και είναι καθαρά υποκειμενικό, και το δεύτερο εξαρτάται από τις ανθρώπινες σχέσεις μας, τι επιτυχίες, τους στόχους και τα βιώματα του καθενός.

Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές μας αποτελούνται από την αίσθηση της δημιουργίας, την σύνδεση με τους άλλους και τον εαυτό μας, με την φροντίδα και το νοιάξιμο. Είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν συνδεόμαστε, όταν δημιουργούμε και όταν προσφέρουμε!
"Υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για την ευτυχία, και ο χορός είναι ένας από αυτούς" ~Vicky Baum~

Πολλοί και διάφοροι οι τρόποι να τα επιτύχουμε όλα αυτά, και ένας, ίσως ο δημοφιλέστερος εξ αυτών, ο χορός! Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά, επειδή δε μπορούν να εκφράσουν με άλλον τρόπο τη χαρά τους, χορεύουν! O χορός γεννήθηκε από πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου: να ξορκίσει τους φόβους του, να εξευμενίσει τους θεούς, να εκφράσει τον έρωτά του και κυρίως να επικοινωνήσει. Και φτάνει στη σημερινή εποχή, να αποτελεί γυμναστική για το σώμα, τόνωση για το πνεύμα, καταπολέμηση του άγχους, έκφραση των συναισθημάτων. Τα οφέλη, όμως, δεν είναι μόνο σωματικά. Η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης, μια διέξοδος από την καθημερινότητα και το στρες. Κάθε χορός γεννήθηκε εξάλλου για να υπηρετήσει μια κοινωνική ανάγκη. Επιπλέον, ο χορός είναι φτιαγμένος συχνά για δύο ή περισσότερους ανθρώπους, που βιώνουν έτσι τη χαρά της επαφής και της ομάδας.

Η κοινωνική και γυμναστική διάσταση του χορού αποδίδει οφέλη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η ανάγκη να εκφραστεί ο άνθρωπος μέσα από το χορό δεν έχει ηλικία. Πιο σωστά, ο χορός δεν έχει ηλικία! Είναι η ίδια η αγάπη για τη ζωή, και η ελευθερία της απόλυτης έκφρασης!

Ακόμα όμως και αν δεν χορεύετε από χόμπι αλλά σας αρέσει να το κάνετε υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα έχετε παρατηρήσει πόσο πολύ αλλάζει η διάθεσή σας! Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι περνάτε καλά αλλά και στο ότι ο χορός έχει φανερές επιδράσεις στο σώμα. Ας δούμε μερικές από αυτές:
  • Αποτελεί την τέλεια άσκηση, αφού γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες στο σώμα και αυξάνει το μεταβολισμό. Επιπλέον, κατά την άσκηση ο οργανισμός παράγει σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας!
  • Χαρίζει έλεγχο και αρμονία στις κινήσεις μας, συντονισμό, βελτιώνει τη στάση του σώματος και συνεπώς βοηθά στην καλύτερη αναπνοή!
  • Έρευνες δείχνουν ότι ο χορός βοηθά στην καταπολέμηση των πόνων από αρθρίτιδα, δυναμώνει τους πνεύμονες, βοηθά στην αντιμετώπιση συναισθηματικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, ενώ βοηθά και ανθρώπους με Πάρκινσον!
  • Ο χορός μας βοηθά να εκφραστούμε και να βρούμε μια διέξοδο από την καθημερινότητα και το άγχος. Ο χορός άλλωστε αποτελεί μέθοδο κοινωνικοποίησης από τα αρχαία χρόνια. 
  • Ο χορός μας μαθαίνει την πειθαρχία, μας μαθαίνει να αντιλαμβανόμαστε και να συγκρατούμε οδηγίες (πχ. τα βήματα ή τη χορογραφία), ενώ μας κάνει να αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση και να εκφραζόμαστε ευκολότερα. Η σωστή διδασκαλία του χορού μπορεί να μας κάνει να αγαπήσουμε το σώμα μας αλλά και να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Ο χορός μας μαθαίνει να έχουμε υπομονή και ομαδικό πνεύμα, καθώς κάνουμε στην άκρη τον εγωισμό μας και συγχωρούμε λάθη όταν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν φτάνει να είμαστε μόνο εμείς καλοί, αλλά όλη η ομάδα.
"Το να μαθαίνεις να περπατάς, σε αφήνει ελεύθερο.
Το να μαθαίνεις να χορεύεις, σου δίνει τη μεγαλύτερη ελευθερία απ’ όλες, να εκφράζεις τον εαυτό σου, το «είναι» σου… " ~Melissa Hayden~

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας από εμάς ορίζει διαφορετικά την έννοια “ευτυχία”, το κοινό σημείο όλων είναι ότι την αναζητούν. “Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω περισσότερη ευτυχία γύρω μου” είναι το motto της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας 2018, και στο πλαίσιο αυτής, οι άνθρωποι καλούνται να συνδεθούν με τους γύρω τους. Μετά από χρόνια έρευνας πάνω στην έννοια της ευτυχίας, έχει αποδειχθεί ότι η σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο. Στη σύγχρονη, απρόσωπη κοινωνία ωστόσο, δε νιώθουμε αληθινή σύνδεση με τους γύρω μας, κι ας είμαστε περικυκλωμένοι από ανθρώπους. Αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει. Απάντηση στη φιλοσοφική έννοια της ευτυχίας δεν είναι εύκολο να δοθεί, αλλά μπορούμε όλοι να συνδεθούμε με έναν τουλάχιστον άνθρωπο. Για την Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας, αυτό είναι ακριβώς αυτό που πάμε να κάνουμε. Ας δούμε, λοιπόν, τη σημερινή ημέρα ως μία καλή ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούμε, να αναθερμάνουμε μία ήδη υπάρχουσα σχέση ή να δημιουργήσουμε μία καινούργια. Πιάστε λοιπόν τον παρτενέρ σας ή ξεσηκώστε την παρέα σας και χορέψτε! Γιατί, τελικά η ευτυχία είναι απόφαση, κι εμείς θέλουμε να βλέπουμε την ευτυχισμένη πλευρά της ζωής.


Δείτε επίσης:

Εσείς γνωρίζετε τι μας διδάσκει ο χορός;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου