Google+

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Χορός και Καλές Τέχνες!

Η λέξη «τέχνη» προέρχεται από το ρήμα  τίκτω (=γεννώ, δημιουργώ, επινοώ, μηχανεύομαι) και σημαίνει την τεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία. Με τη βοήθεια της τέχνης, όλο αυτό το άυλο σύνολο αξιών, αρετών και ελαττωμάτων που κατέχουμε (ψυχή) οδηγείται σε πνευματικά ανώτερο επίπεδο. Οι καλές τέχνες με την εμφάνισή τους έκαναν τον άνθρωπο, ένα ανώτερο ον να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο…

Η τέχνη γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο. Ο πρωτόγονος άνθρωπος σκάλισε το ξύλο, το κόκαλο και την πέτρα και τους έδωσε σχήμα και μορφή. Μιμήθηκε τις κινήσεις, τα σχήματα, και τους ήχους των φυτών και των ζώων και δημιούργησε τις εικαστικές τέχνες, τον χορό και τη μουσική. Για να ευχαριστήσει τους θεούς και να εξευμενίσει τα πνεύματα, χρησιμοποίησε τον λόγο και συνέθεσε τους πρώτους ύμνους.

Καλές Τέχνες είναι η Ποίηση, ο Χορός,  η Μουσική, η Ζωγραφική, η Γλυπτική, το Θέατρο, η Αρχιτεκτονική, ενώ στις μέρες μας έχουν προστεθεί και άλλα είδη, όπως η Φωτογραφία, ο Κινηματογράφος, το Κόμικ και άλλα. 

Ο χορός ως τέχνη φαίνεται να έχει εγκολπωθεί στην  κουλτούρα πολλών οργανωμένων κοινωνιών σε πολλά μέρη του κόσμου, αρκετές χιλιετίες π. Χ. Ωστόσο, όσον αφορά την Ευρώπη, τα θεμέλια του χορού φαίνεται να έθεσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Ρώμης. Ο χορός βοηθούσε πάντα τον άνθρωπο να εκτονωθεί, να χαλαρώσει και να εκφράσει τη χαρά του, όπως και κάθε άλλο συναίσθημα· ένας τρόπος αυτοέκφρασης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ  Ή ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ  ΤΕΧΝΕΣ

Η πρώτη τέχνη που καλλιέργησε ο άνθρωπος είναι η ζωγραφική. Ο άνθρωπος προσπάθησε να φέρει τα δύσκολα πράγματα κοντά του. Με τη ζωγραφική ο άνθρωπος προσπαθεί να μιμηθεί την ομορφιά της φύσης. Η γλυπτική στην αρχαία Ελλάδα εξυμνούσε την αρμονική ζωή της φύσης και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να παρουσιάζουν την ιδανική εικόνα, δηλαδή το τέλειο. 
Η γλυπτική και η ζωγραφική μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε τον χορό με ένα διαφορετικό μέσο. Νοιώθουμε  τις κινήσεις των χορευτών στα χέρια μας καθώς δουλεύουμε τον πηλό ή αντίστοιχα το πινέλο. Κάπως έτσι λειτουργεί και η τέχνη της αρχιτεκτονικής.


ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ  ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ  ΤΕΧΝΕΣ
 Ο Πυθαγόρας κωδικοποίησε τη μουσική σε νότες. Τα έπη ήταν ένας ψυχαγωγικός τρόπος για να διασώζουν και να μεταφέρουν από γενιά σε γενιά την ιστορική μνήμη. Σ’ όλη την αρχαιότητα η μουσική αντλούσε τα νοήματα της από τη σχέση της με τον ποιητικό λόγο.
Ας σκεφτούμε επίσης πως κι’ η ίδια η λέξη “τραγούδι” που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχεται κατ’ ευθείαν από τη λέξη “τραγωδία”, κάτι που μας οδηγεί να θυμηθούμε πως σχεδόν σε όλες τις αρχαίες κοινωνίες το τραγούδι κι ο χορός υπηρέτησαν και μορφές μιμικής ή θεατρικής αναπαράστασης. Με λίγα λόγια ποίηση- μουσική- χορός- θέατρο είναι ο συνδυασμός της τέχνης.
Γενικά η τέχνη είναι ένας τρόπος να προσεγγίζουμε το ωραίο και το υψηλό, καθώς και ένας τρόπος να κατανοήσουμε τους σκοπούς της ύπαρξης…  
Οι Καλές Τέχνες υπάρχουν για πολλούς λόγους. Είναι οι ανάγκες του ανθρώπου να εκφράζεται, να επικοινωνεί, να ψυχαγωγείται και να διευρύνει το πνεύμα του, να ενημερώνεται,  να αντιμετωπίζει τους φόβους του,  να ανακαλύπτει τον εαυτό του και κυρίως για να   ζ ε ι !


Δείτε επίσης:

Μάθετε περισσότερα για τις
διδαχές του χορού!
Πως θα ήταν η ζωή χωρίς χορό;;;
Διαβάστε το άρθρο...
Μάθετε περισσότερα για
την δύναμη του χορού!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου