Google+

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ


Η ζωή είναι ένα πολύτιμο αγαθό το οποίο πρέπει να το φροντίζουμε. Η έγνοια του ανθρώπου εκτός από τον άρτον τον επιούσιον, είναι να προσέχει την υγεία του, είτε αποφεύγοντας επιβλαβείς ουσίες, είτε ασκώντας το σώμα του. 'Ετσι αποκτά αντοχή έναντι των ασθενειών που οποτεδήποτε μπορούν να τον προσβάλλουν. Οι τρόποι που μπορεί να ασκηθεί ο άνθρωπος στις καθημερινές του στιγμές είναι πολλοί. Ένας επιλέγει το περπάτημα, άλλος το τρέξιμο, πολλοί άλλοι επιλέγουν ομαδικά αθλήματα και συνολικά όλοι, ανεξαιρέτως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γυμνάζονται.

Είναι υγιεινό για εμάς κάθε πρωί, να κάνουμε γυμναστική, ασκώντας όλα τα μέλη του σώματός μας. Με την κίνηση διατηρούμαστε σε καλή φυσική κατάσταση, αποφεύγοντας τις παθήσεις που σχετίζονται και παρουσιάζονται με την ακινησία. Προτείνεται λοιπόν, όλοι μας να κάνουμε γυμναστική δύο και τρεις φορές την ημέρα αποκτώντας έτσι ευεξία, τόνωση και αντοχή. Ασκήσεις σώματος μπορούμε να κάνουμε μέχρι το πολύ τριάντα λεπτά το εικοσιτετράωρο, γιατί αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο, καταλήγει κουραστικό αλλά και βαρετό ταυτόχρονα. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ώστε η γυμναστική να εκτελείτε μη έχοντα ανιαρή και μονότονη. Η λύση είναι με την μουσική, που ακούγοντάς την σε προκαλεί να εκφρασθείς με τον χορό. Ανάλογα με τον ρυθμό της κάνεις απαλές, αργές ή έντονες και ταχείς κινήσεις. Η πρώτη γνωριμία με τον χορό είναι να ακολουθείς τη μελωδία έχοντας μία ορισμένη στάση σώματος κινώντας χέρια και πόδια. Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή γυμνάζουμε και τα τέσσερα άκρα του σώματός μας. Η μουσική έτσι μας ξεσηκώνει σε όποιο μέρος κι αν την ακούσουμε. Μας κάνει να σηκωθούμε να χορέψουμε και να ασκηθούμε ακατάπαυστα όσο διαρκεί αφού μας προκαλεί ευχαρίστηση.

Προοδεύοντας μαθαίνουμε να κινούμε και τον κορμό του σώματος, δηλαδή πλευρές, γοφούς οπότε ο χορός παρουσιάζει πιο εντυπωσιακό θέαμα. Η άσκηση του κορμού του σώματος ωφελεί πάρα πολύ την υγεία με τον τρόπο του ότι δεν εναποτίθεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς το οποίο εμφανίζεται στα άτομα που είναι σε ακινησία. Εκτός από αυτό, ωφελεί και την καρδιά η οποία είναι η αντλία του οργανισμού που καθαρίζει το αίμα και το στέλνει σε όλα τα μέρη του σώματος και όσο είναι ακμαία ο άνθρωπος έχει ανθεκτικότητα στις αρρώστιες. Ο ηχητικός ρυθμός λοιπόν εάν είναι ευχάριστος μας διεγείρει να γυμνάσουμε όλο μας το σώμα αδιάκοπα όσο διαρκεί η μελωδία ανα πάσα στιγμή έχουμε αυτό το ερέθισμα διαφορετικά χωρίς το άκουσμά του η γυμναστική θα ήταν κάτι βαρετό και μονότονο. 

Έτσι, έχουμε το συμπέρασμα πως η τέχνη του χορού προκαλεί ευχαρίστηση, άσκηση και υγεία σε αυτόν που την εκτελεί, και ένα ευχάριστο θέαμα σε αυτόν που την βλέπει. Όσο εξελιγμένος είναι ο χορευτής στις χορευτικές του ικανότητες τόσο αυξημένη θα είναι και η βελτίωση του οργανισμού του, και η εντύπωση που θα προκαλέσει από θαυμασμό στο κοινό.