Google+

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ!

  Ο Λουκιανός έλεγε <<δεν υπάρχει καμία τελετουργία που να τελείται χωρίς χορό>>. Ο χορός γεννήθηκε λοιπόν από τις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων, να εξευμενίσουν τους θεούς, να εκφράσει τον έρωτα, μα κυρίως να κάνει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν. Επειδή λοιπόν ήταν τόσο σημαντικός για τους ανθρώπους απ' τα προϊστορικά χρόνια, συνόδευε κάθε πέρασμα στη ζωή ενός ανθρώπου στην εφηβεία, την ενηλικίωση, τον γάμο ακόμη και τον θάνατο.
  Οι αρχαίοι Έλληνες, πίστευαν πως ο χορός ψυχαγωγεί, προσφέρει καλή σωματική υγεία, γυμνάζει το σώμα, εκτονώνει τον άνθρωπο και καλλιεργεί το πνεύμα του. Γι' αυτούς τους λόγους τον θεωρούσαν ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που δίδασκαν.
Στη σύγχρονη εποχή, το άγχος και ο φόβος μας δεν μας αφήνουν να δείξουμε εύκολα τα συναισθήματά μας. Όμως όταν χορεύεις με τον παρτενέρ σου, οι κινήσεις, σαν ένα κλειδί που ανοίγει την πόρτα των συναισθημάτων, του επιτρέπει να δει το πως νιώθεις και το πως σκέφτεσαι.
Μ' αυτόν τον τρόπο σε γνωρίζει καλύτερα και έρχεται πιο κοντά σου. Γίνεται φίλος σου.
Ο χορός επειδή μας εκτονώνει και μας απελευθερώνει, χρησιμοποιείται και σαν φάρμακο σε πολλές ασθένειες γιατί βοηθάει τους ανθρώπους να χάσουν το άγχος τους και να ηρεμήσουν ψυχικά.
Απ' όλα λοιπόν αυτά, συμπεραίνουμε πως ο χορός ήταν, είναι και θα είναι μία απ' τις ομορφότερες τέχνες που προσφέρει τόσα οφέλη σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο και αποτελεί βασικό στοιχείο για την πρόοδο των κοινωνιών και την συναδέλφωση των λαών!