Google+

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ο Νοέμβριος έφτασε και ήρθε η ώρα να χορέψουμε τους Λαϊκούς Χορούς σαν επαγγελματίες!!!

Ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου, φέρνει μαζί του και μία μοναδική χορευτική εμπειρία!!! Οι Ελληνικοί Λαϊκοί Χοροί έχουν την τιμητική τους και και γίνονται οι χοροί του μήνα!!

Κάθε Λαϊκός χορός και μία ξεχωριστή ιστορία!!!

Ζεϊμπέκικο, ο χορός των συναισθημάτων!!!
Η καταγωγή του Ζεϊμπέκικου χορού είναι από τους Ζεϊμπέκους, ή Ζεϊμπέκηδες, μία φυλή που συναντήθηκε στην Θράκη και την Μικρά Ασία. Οι ιστορίες που συνοδεύουν την ονομασία της φυλής, κατά συνέπεια, του Λαϊκού χορού, ποικίλουν! Η μία υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα νομαδικό λαό, ο οποίος συναντάται ιστορικά σε αρκετά γεωγραφικά τμήματα. Μία άλλη, λέει πως Ζεϊμπέκοι, ή Ζεμπέκοι, ήταν οι ναύτες που χρησιμοποιούσαν το “Σεμπέκ”, τον 16ο και 17ο αιώνα, που ήταν ένα αλιευτικό σκάφος.

Ο χορός έχει ρίζες από τους νομάδες Ζεϊμπέκους, οι οποίοι χόρευαν ατομικά για να εκφράσουν συναισθήματα. Σήμερα, έχει παραμείνει και ως χορός των στεναγμών, αφού εκφράζεται μέσα από την συναισθηματική εκτόνωση!



Συρτάκι, ο χορός που δημιουργήθηκε από μία χορογραφία!!!
Το 1964, προβλήθηκε η ταινία “Ζορμπάς”, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Άντονι Κουίν! Το σημείο που αγαπήθηκε και έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά και της μουσικής και του χορού, ήταν όταν ο ήρωας, ο Αλέξης Ζορμπάς, χόρεψε Συρτάκι!

Ένας χορός, που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μέσα από την κινησιολογία του Χασάπικου και του Χασαποσέρβικου χορού! Η μουσική που τον συνοδεύει, είναι ένα ξεχωριστό άκουσμα, που μας ωθεί να την ακολουθήσουμε με τους βηματισμούς του!!!

Μέχρι και σήμερα, ο χορός αποτελεί σήμα κατατεθέν για όποιον επισκέπτεται την Ελλάδα, και αυτό κάνει το Συρτάκι, έναν από τους πιο δημοφιλείς χορούς σε παγκόσμιο επίπεδο!

Χασάπικος, ο χορός των μακελάρηδων που έγινε παράδοση!!!
Ο Χασάπικος, λέγεται πως έχει τις ρίζες του από την Βυζαντινή περίοδο. Συναντήθηκε στην Μακεδονία και την Μικρά Ασία.

Η ονομασία του μας παραπέμπει στους χασάπηδες, οι οποίοι κάθε φορά που ήθελαν να γιορτάσουν για την επιτυχία της δουλειάς τους, έβγαιναν στους δρόμους και χόρευαν σε 2 σειρές! Η μία σειρά κρατούσε μαχαίρια, παριστάνοντας τους θύτες, ενώ η άλλη ήταν άοπλη, όπως τα σφαχτά.

Έγινε γνωστός στις αρχές του 1920 μέσα από το Ρεμπέτικο τραγούδι και έκτοτε, αποτελεί έναν από τους Λαϊκούς Ελληνικούς χορούς!

Καρσιλαμάς, ο Λαϊκος χορός που έγινε ο χορός του “φλερτ”!!!
Ο Καρσιλαμάς, αποτελεί ένα χορευτικό στυλ που δημιουργήθηκε μέσα από πολεμικούς χορούς, κατά τους οποίους συμμετείχαν άντρες, που αναπαριστούσαν μία αναμέτρηση. Κατά την εξέλιξη και την διάδοσή του, άρχισε να μετατρέπεται σε έναν τρόπο επαφής, μεταξύ άντρα και γυναίκας.

Πλέον, έχει περάσει στην παράδοση της Ελλάδας και σαν Λαϊκός, αλλά και σαν Παραδοσιακός χορός και συναντάται σε πολλές περιοχές της χώρας!

Απτάλικος, ο ιδιαίτερος πολεμικός χορός!!!
Ο Απτάλικος αποτελεί παράδοση στην Μικρά Ασία, σαν ατομικός, ή αντικριστός χορός! Σαν σχήμα, λόγω του ότι χορεύεται αντικριστά, στην Ελλάδα, λέγεται Καρσιλαμάς σε αρκετές περιοχές. Σαν μουσική και ρυθμός, ανήκει στην κατηγορία του Ζεϊμπέκικου.

Η ονομασία του έρχεται από την τούρκικη λέξη “aptal”, που σε ελεύθερη μετάφραση, παραπέμπει σε κάποιον που παραπατάει από το ποτό.

Σήμερα, χορεύεται και από άντρες και από γυναίκες σε ζευγάρια, αλλά με την διαφορά, πως οι χορευτές παραμένουν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, την οποία διατηρούν καθόλη την διάρκεια του χορού.

Χασαποσέρβικος, ο γρήγορος χορός της παρέας!!!
Ο Χασαποσέρβικος, λέγεται πως αποτελεί χορό σέρβικης καταγωγής, όπου οφείλει και μέρος από την ονομασία του! Ο γρήγορος ρυθμός του, αλλά και οι βηματισμοί του, παραπέμπουν στο Συρτάκι. Όμως ο Χασαποσέρβικος χορός είναι ένα ξεχωριστό μουσικοκινητικό μοτίβο με δικά του χαρακτηριστικά!

Στην Ελλάδα, έγινε γνωστός την ίδια χρονική περίοδο με τον Χασάπικο χορό, με αποτέλεσμα να σημαδευτεί, ως “γρήγορος Χασάπικος”, κάτι που δημιούργησε και την κατηγορία της “γρήγορης Χασαπιάς”, που συναντάμε στην Μικρά Ασία, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σαν ξεχωριστό, τοπικό χορό!

Τσιφτετέλι, ο ελληνικός “χορός της κοιλιάς”!!!
Το Τσιφτετέλι, πήρε την ονομασία του από ένα μουσικό όργανο με 2 χορδές, που έμοιαζε με το βιολί. Συναντάται να χορεύεται ατομικά, όμως παραδοσιακά, σε πολλές περιοχές, είναι αντικριστός χορός! Η καταγωγή του πιθανολογείται πως είναι από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα, από σατυρικούς χορούς!

Κατά την εξέλιξή του, πέρασε από διάφορα στάδια, όπου κατέληξε στο Ρεμπέτικο και στην κινησιολογία που περιορίζεται σε ένα μκρό τετράγωνο με στατικές κινήσεις. Αυτό, λόγω του ότι η παράδοση πρόσταζε να χορεύεται πάνω σε τραπέζια ατομικά. Αποτελεί μέχρι και σήμερα, το ελεύθερο χορό που χαρακτηρίζεται από έντονο λίκνισμα της λεκάνης, αλλά και των χεριών!




Ο Νοέμβριος, μας δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα από την Λαϊκή παράδοση και να γνωρίσουμε τους χορούς της!!! Μία γνώση που μας συνοδεύει σε κάθε ελληνική γιορτή και κάθε στιγμή διασκέδασης!

Φυσικά, στις σχολές χορού Apollon, η ιστορία των χορών, αλλά και η κινησιολογία τους, μας προσφέρονται άρτια και ολοκληρωμένα!!!


Οι χοροί της διασκέδασης και της παρέας,
μας περιμένουν να γνωριστούμε
και να τους χορέψουμε σαν επαγγελματίες!!


Δείτε επίσης:

Μάθετε περισσότερα για τα
Μαθήματα Χορού στις σχολές μας!
Αναπτύξτε κι εσείς τα προσόντα σας
μέσω του χορού!
Μάθετε περισσότερα για τους Χορούς
που μπορείτε να μάθετε στις σχολές μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου