Google+

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η σημασία της αναπνοής στον χορό!



    Αναπνέουμε! Είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε με την γέννησή μας. Η αναπνοή είναι ζωτικής σημασίας αφού ενεργοποιεί τα όργανά μας. Και δεν σταματάει 24 ώρες κάθε μέρα.

    Ας δούμε τώρα πώς μας βοηθάει όταν αποφασίσουμε να χορέψουμε.
Ας ξεκινήσουμε από μία πρώτη παρατήρηση. Ας μείνουμε ακίνητοι και όρθιοι σε κάθετη στάση ή ξαπλωμένοι σε οριζόντια και ας αναπνεύσουμε!
Τι  παρατηρούμε; Το σώμα αντιδρά, ακολουθεί.
Συμπέρασμα πρώτο: Αναπνοή = Κίνηση. Η αναπνοή δημιουργεί κίνηση και συνδέεται άμεσα μ’ αυτή. Μάλιστα υπάρχουν είδη και τεχνικές χορού που στήριξαν όλη τους τη φιλοσοφία σε αυτή ακριβώς την παρατήρηση.
 

    Όταν χορεύω δεν πρέπει να παραλείπω ούτε αυτό το κομμάτι. Δεν ξεχνάω να αναπνέω! 
Όταν χρησιμοποιώ την αναπνοή μου σωστά, διευκολύνω πολύ τα πράγματα. Ενεργοποιώ τους μυς μου πιο σύντομα (άρα το πρώτο σημείο που δίνω βάρος στην αναπνοή, είναι το ζέσταμα) και επίσης αφού θα δουλεύουν καλύτερα, θα συνεργάζονται πιο εύκολα προς το αποτέλεσμα που επιθυμώ και θα καταπονούνται πολύ λιγότερο απ’οτι στην αντίθετη περίπτωση.
    Οξυγόνο που διανέμεται σωστά και σταθερά στο σώμα μου σημαίνει και καλή αυτοσυγκέντρωση. Και αυτοσυγκέντρωση σημαίνει πιο αποδοτικό μάθημα, πιο εύκολη συγκράτηση πληροφοριών, πιο εύκολη κατανόηση βημάτων και τεχνικής.
    Η σωστή αναπνοή, την ώρα που χορεύω, είναι μέσο για να μην σπαταλάω την ενέργειά μου, αλλά να την αξιοποιώ όπως την χρειάζομαι κίνηση με κίνηση.
    Ας πάρουμε πάλι μία από τις προηγούμενες στάσεις και ας παρατηρήσουμε τη ροή της αναπνοής μας αυτή τη φορά.

Συμπέρασμα: Αναπνοή = Ρυθμός. Ακολουθεί τρείς χρόνους:
Εισπνοή-Εκπνοή-Παύση. Και πάλι απο την αρχή.

   Ο άνθρωπος έχει τον προσωπικό του χρόνο αναπνοής, έχει ένα δικό του ρυθμό που αναπνέει και που κυρίως εξαρτάται από την ψυχική του κατάσταση.  Όμως ασυνείδητα οι αναπνοές συντονίζονται στο ηχητικό περιβάλλον.
  Δοκιμάστε το! Διαλέξτε πάλι μία από τις προηγούμενες στάσεις, ηρεμήστε και βάλ΄τε ένα τραγούδι. Χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο, η αναπνοή σας θα ταυτιστεί με αυτό τον ρυθμό.

  Σε μία χορογραφία πώς μπορεί να με βοηθήσει η αναπνοή μου; 
Μπορεί να με κινήσει και να μου δώσει ρυθμό όπως ήδη φάνηκε και επιπλέον να με βοηθήσει να τονίσω σημεία στη χορογραφία μου. Έντονα ή παύσεις και μάλιστα χωρίς να φαίνομαι σφιγμένος ή χαλαρός αντίστοιχα. Με βοηθάει να διατηρώ την ζωντάνια μου και τον έλεγχο.
   
    Η αναπνοή τέλος, θα βοηθήσει το σώμα να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση (αυτή της ηρεμίας) μετά από έντονη σωματική άσκηση.
Εάν βέβαια έχει χρησιμοποιηθεί σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια, η επαναφορά θα είναι πιο ομαλή και θα ολοκληρωθεί πιο σύντομα.

    Άρα λοιπόν, η αναπνοή είναι ένα φυσικό αλλά και ένα τεχνικό μέρος στη ζωή των χορευτών.
Γι αυτό, μην ξεχνάτε, να αναπνέετε!!! 






Τονώστε και ανεβάστε 
την αυτοπεποίθησή σας μέσω του χορού!

Μάθετε πως ο χορός 
μας κάνει εξυπνότερους!

Μάθετε πως ο χορός συνυσφέρει
κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου