Google+

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Χορεύοντας τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο!!!

Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε όμορφες στιγμές μαζί με τους αγαπημένους μας, να ανταλλάξουμε δώρα και να γευτούμε υπέροχα χριστουγεννιάτικα εδέσματα!!!

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η παράδοση είναι γεμάτη μουσική, χορό και διασκέδαση!!!

Έτοιμοι για ένα ταξίδι αστραπή γύρω από τον κόσμο
και τα χορευτικά έθιμα των Χριστουγέννων;;;
  • Στο Καναδά θα δούμε τους Mummers!!! Σύμφωνα με το έθιμο Mummering, μια ομάδα φίλων ή μια οικογένεια, αφού μεταμφιεστεί, επισκέπτεται τα γειτονικά σπίτια και εφόσον η επίσκεψη τους είναι ευπρόσδεκτη, ξεκινούν ερασιτεχνικές ερμηνείες που περιλαμβάνουν χορό, μουσική, τραγούδι, αστεία ή απαγγελίες! Οι οικοδεσπότες πρέπει να μαντέψουν τις ταυτότητες των mummers και να τους προσφέρουν φαγητό ή ποτό, πριν την αναχώρηση τους για άλλο σπίτι.
  • Πηγαίνουμε νότια και βρισκόμαστε στη Κόστα Ρίκα! Τα Χριστούγεννα εδώ
    έχουν πολύ διαφορετικό σκηνικό, αφού ταυτίζονται με το τέλος της σχολικής χρονιάς και την αρχή των διακοπών! Τις ημέρες των Χριστουγέννων γίνονται πολλές γιορτές, παρελάσεις, αθλητικές διοργανώσεις και διαγωνισμοί, πάρτι στους δρόμους, χορωδιακά και χορευτικά φεστιβάλς! Σε πολλές πόλεις μάλιστα στις 27 Δεκεμβρίου, γίνεται μεγάλο καρναβάλι, που χαρακτηρίζεται από παρέλαση με χορό με τη παρουσία αρμάτων.
  • Ακόμη νοτιότερα, στο Περού, όταν τελειώσει το Χριστουγεννιάτικο γεύμα, τα
    παιδιά θα πάνε για ύπνο. Ωστόσο, οι μεγάλοι θα μετατρέψουν την τραπεζαρία σε πίστα για να χορεύουν Salsa μέχρι το πρωί!
  • Αλλάζουμε ήπειρο και βρισκόμαστε στην Γκάνα! Εδώ, τα Χριστούγεννα σημαίνουν ταξίδια και αντάμωση με τους πιο μακρινούς φίλους και συγγενείς! Πρόκειται για ένα μέρος που φιλοξενεί περισσότερες από 66 διαφορετικές γλώσσες, που μιλιούνται από τον αντίστοιχο αριθμό εθνοτήτων! Όλες αυτές οι ομάδες ανθρώπων, διατηρούν τα δικά τους έθιμα και παραδόσεις. Η μεγάλη γιορτή ξεκινάει την ημέρα των Χριστουγέννων! Στις εκκλησίες, παίζεται μουσική με drums και οι πιστοί μαζί με τους μουσικούς της χορωδίας, χορεύουν μπροστά στους ιερείς. Συχνά ο εορταστικός χορός στην εκκλησία κρατάει μέχρι το επόμενο πρωί!
  • Κινούμαστε νοτιοανατολικά και να ‘μαστε στο Μαλάουι! Τα παιδιά ντυμένα με φούστες φτιαγμένες από φύλλα, κρατώντας αυτοσχέδια μουσικά όργανα, τριγυρνούν από πόρτα σε πόρτα τραγουδώντας και χορεύοντας για να πάρουν ένα συμβολικό ποσό για το καλό!!!
  • Έτοιμοι για την Αίγυπτο! Και ναι...Οι Χριστιανοί δεν είναι πολλοί σε αυτό το μέρος,
    αλλά διατηρούν ζωντανή τη παράδοση τους. Μάλιστα, συνηθίζεται ακόμη και άνθρωποι που δεν ασπάζονται το Χριστιανισμό, να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ως μία κοσμική εορτή! Την ημέρα των Χριστουγέννων, γυρίζουν όλοι μαζί στο σπίτι όπου διοργανώνουν πάρτι και χορευτικές βραδιές με γλυκίσματα και ανταλλαγή δώρων.
  • Είμαστε στην Ασία! Θα μπούμε σε μια εκκλησία στη Βεγγάλη, στο Μπαγκλαντές! Οι άντρες από τη μία και οι γυναίκες από την άλλη, τραγουδούν ρυθμικά
    χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ύστερα θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν το Kirtan! Ένας τραγουδιστής «οδηγεί» το τραγούδι και το κοινό ακολουθεί. Οι θέσεις τους σχηματίζουν κύκλο και ο τραγουδιστής τοποθετείται στο κέντρο. Αρχικά, το τραγούδι έχει αργό ρυθμό, και οι άνθρωποι περπατούν αργά γύρω από το κύκλο. Σταδιακά ο ρυθμός επιταχύνεται και το κοινό χορεύει γύρω από τον τραγουδιστή. Όταν ο ρυθμός γίνει πολύ έντονος χορεύει και ο τραγουδιστής. Στις επαρχιακές πόλεις, οι χοροί του kirtan παίρνουν μεγαλύτερη διάσταση! Οι κάτοικοι το χορεύουν από σπίτι σε σπίτι, ενώ τραγουδούν τα κάλαντα.
  • Τα Χριστούγεννα στην Ινδία, εορτάζονται στους δρόμους, με τους κάτοικους ντυμένους με παραδοσιακές ενδυμασίες, να χορεύουν με συνοδεία από τύμπανα και κύμβαλα!
  • Γυρίζουμε Ευρώπη! Στην Δανία, τα χριστουγεννιάτικα πάρτι διαρκούν από τη 1η
    Νοεμβρίου έως την 24η Δεκεμβρίου. Μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα, το στολισμένο δέντρο φωτίζεται, οι άνθρωποι ανοίγουν τα δώρα τους και χορεύουν, ενώ τραγουδούν τα κάλαντα.
  • Κι αν επισκεφτούμε την Αγγλία, η καρδιά της κάθε πόλης, χτυπά στους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς από τα κάλαντα που αντηχούν σε όλη τη χώρα!!! Οι δρόμοι και οι πλατείες είναι γεμάτοι από μουσικούς, γελωτοποιούς και χορευτές ! Η παράδοση αυτή συνεχίζεται για σχεδόν 1500 χρόνια, και έχει ως αφετηρία τον βασιλιά Αρθούρο το 521μ.Χ.
  • Ακολουθεί το Βέλγιο, που θα μας κερδίσει με τις υπαίθριες θεατρικές, μουσικές,
    αλλά και χορευτικές του παραστάσεις, λίγο πριν βρεθούμε στην Ισπανία! Εδώ, το βράδυ των Χριστουγέννων, ο δρόμος σφύζει από ζωή! Μικροί-μεγάλοι χορεύουν “Jota”, συνοδευόμενοι από κιθάρες και καστανιέτες, μέχρι το πρωί! Η βραδιά είναι μεγάλη και προλαβαίνουμε μία χώρα ακόμη.
  • Πάμε στη Ρουμανία! Ποιος θα λάβει μέρος στον “χορό της αρκούδας” και ποιος θα ντυθεί κατσίκα;;; 2 παραδοσιακοί χοροί των Χριστουγέννων! Στον πρώτο, που ονομάζεται “Ursul”, παλαιότερα χόρευε μαζί τους και μία αληθινή αρκούδα! Στον δεύτερο, “Capra”, ένας από τους τραγουδιστές ντύνεται κατσίκα και χορεύει στον ρυθμό της γκάιντας!!!
Μάθετε περισσότερα για τα
Μαθήματα Χορού στις σχολές μας!
Αναπτύξτε κι εσείς τα προσόντα σας
μέσω του χορού!
Μάθετε περισσότερα για τους Χορούς
που μπορείτε να μάθετε στις σχολές μας!

Κι επιστρέφουμε στην Ελλάδα!!! Τόσα γλυκίσματα, τόσες εικόνες, τόσα χαμόγελα! Τα έθιμα μας είναι πολλά και ακόμη περισσότερες είναι οι μνήμες που μας ξυπνάνε αυτές οι γιορτές! Στολίζουμε το σπίτι, καθαρίζουμε τις καμινάδες μας για να μη μπορούν να κατέβουν οι καλικάντζαροι, αφήνουμε λιχουδιές για τον Άι Βασίλη, ανταλλάσσουμε δώρα και είναι μόνο κάποια από τα αμέτρητα έθιμα που ακολουθούμε. Ημέρες θαλπωρής αλλά και ημέρες γλεντιού! Για παράδειγμα, την παραμονή των Χριστουγέννων σε πολλά μέρη "παντρεύουν" τη φωτιά! Παίρνουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα, όπως η κερασιά, κι ένα με αρσενικό, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, όπως ο βάτος, και ο νοικοκύρης λέει: "Παντρεύω σε φωτιά για το καλό της νοικοκυράς". Μαζεύονται μικροί και μεγάλοι χορεύοντας γύρω από τις φωτιές και τις κρατάνε αναμμένες μέχρι τα Θεοφάνια για να ξορκίσουν το κακό.

Κι αν πλησιάσουμε προς τα δικά μας μέρη, οι σχολές χορού Apollon Dance Studio, θα κερδίσουν τη προσοχή σας!!!

Λέγεται, ότι κάθε χρόνο το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, αφού επισκεφτεί τις σχολές μας, δελεάζεται από την εορταστική μας ατμόσφαιρα και εγκαθίσταται εδώ για όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων!!!

Και φέτος, όλοι μαζί θα γιορτάσουμε και θα χορέψουμε τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια γύρω και από τα 6 Χριστουγεννιάτικα δέντρα μας, απολαμβάνοντας παραδοσιακά γλυκά και ζεστά ροφήματα!

Οι προετοιμασίες αρχίζουν με το έθιμο του στολισμού! Μια ολόκληρη εβδομάδα γεμάτη πάρτι, στα οποία ο καθένας από εμάς, με ένα μικρό στολίδι, δίνει τη δική του θετική ενέργεια στο εορταστικό κλίμα, αφήνοντας το δικό του ενθύμιο στις σχολές που στολίζονται η μία μετά την άλλη!

Οι περσινές Χριστουγεννιάτικες βραδιές, μας έμειναν αξέχαστες! Όλοι μαζί χορέψαμε ένα δείγμα από τις χορογραφίες που είχαμε ετοιμάσει. Με αγάπη και ενθουσιασμό, καλέσαμε τους φίλους και τους συγγενείς μας να διασκεδάσουν μαζί μας και τους χαρίσαμε χορευτικά δώρα για να τους “μυήσουμε” στο κόσμο του χορού!

Όπως κάθε χρόνο, σας περιμένουν πολλές όμορφες εκπλήξεις!

Οι δείκτες της διασκέδασης και της θετικής ενέργειας θα χτυπήσουν κόκκινο!!! Σας περιμένουμε να ανακαλύψουμε μαζί όλες τις απρόβλεπτες και φανταστικές προετοιμασίες των σχολών μας!


Δείτε επίσης:
Η μαγεία κατά τη διάρκεια
της χορογραφίας!
Απολαύστε τις καλύτερες
στιγμές από τις εκδηλώσεις
των σχολών μας!
Λίγα λόγια για τον χορό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου