Google+

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η ιστορία της Αποκριάς!!!

Οι σχολές χορού Apollon Dance Studio, σας καλωσορίζουν στις παιχνιδιάρικες ημέρες της Αποκριάς! Για τους περισσότερους από εμάς, η Αποκριά είναι συνώνυμη της μεταμφίεσης, του γλεντιού, της πρωτοτυπίας και του ξεφαντώματος!

Είναι γεγονός ότι, έχουμε συνδυάσει στη σκέψη και τη μνήμη μας, την Αποκριά, με τα μασκέ πάρτι που κάνουμε κάθε χρόνο μερικές ημέρες πριν από τη Καθαρά Δευτέρα και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Και όχι άδικα...!



Από πού προέρχεται η λέξη “Αποκριά”;;;
Αν κοιτάξουμε όμως, την ετυμολογική προέλευση της λέξης, θα μάθουμε ότι η Αποκριά, που ορθότερα λέγεται “Απόκρεω”. Σημαίνει η τελευταία μέρα της κρεοφαγίας, πριν από τη περίοδο της νηστείας. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία, Αποκριά, λέγεται η τελευταία μέρα πριν τις μεγάλες νηστείες, δηλαδή πλέον της Μεγάλης Σαρακοστής, του Τεσσαρακονθήμερου, των Αγίων Αποστόλων και του Δεκαπενταύγουστου.

Ωστόσο, συνηθίζουμε να ονομάζουμε Αποκριά, ειδικότερα το διάστημα των τριών τελευταίων εβδομάδων πριν από τη Καθαρά Δευτέρα. Για την εκκλησία μας, η ίδια περίοδος ονομάζεται Τριώδιο. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Απολυτή ή Προφωνή. Τη δεύτερη εβδομάδα, που ονομάζεται Κρεατινή, γιορτάζουμε την γνωστή Τσικνοπέμπτη. Η τελευταία εβδομάδα καλείται Τυρινή, και τα γαλακτοκομικά έχουν τη «τιμητική» τους!

Γιατί όμως έχουμε κάνει αυτή τη διάκριση, κατ΄ έθιμον, και γιορτάζουμε την Αποκριά, συγκεκριμένα για τόσες πολλές μέρες και όχι μόνο μία;

Από που προήλθε αυτή η παράδοση και δεν υπάρχει αντίστοιχη για καμία από τις μεγάλες νηστείες και γιορτές της θρησκείας μας;

Το θέμα γίνεται πολύπλοκο και πρέπει να κάνουμε μία βαθύτερη ιστορική ανασκόπηση για να το απαντήσουμε.

Οι Απόκριες στην Αρχαία Ελλάδα…
Στην Αρχαία Ελλάδα, το πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη θεωρείτο κρίσιμη περίοδος για τη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα της υπαίθρου. Μάλιστα, το μεταβατικό αυτό στάδιο των εποχών είχε ταυτιστεί με την ετήσια αναγέννηση του κόσμου και εορταζόταν πανηγυρικά. Οι εορτασμοί γίνονταν προς τιμήν του θεού Διονύσου, προστάτη του κρασιού και της ευθυμίας, και περιελάμβαναν τη μεταμφίεση και τις τολμηρές πράξεις των ανθρώπων. Η μεταμφίεση εξασφάλιζε την ελεύθερη έκφραση των υποσυνείδητων επιθυμιών των ανθρώπων, χωρίς να υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις και περιορισμοί. Αυτό εξυπηρετούσε την αμεσότερη και αυθεντικότερη επαφή ανάμεσα στα μέλη της κοινωνικής ομάδας. Ακόμη, τις ημέρες της Αποκριάς, αναβίωναν διάφορες προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ψάλλονταν εύθυμα και πολλές φορές άσεμνα τραγούδια, ενώ πληθώρα από έθιμα ζωντάνευαν σε όλη τη χώρα, σε μια ευρύτερη ευωχία!

Η Αποκριά, όπως περίπου διαμορφώθηκε στους Βυζαντινούς χρόνους, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παμπάλαιων εθίμων η φιλοσοφία των οποίων εστιάζεται στην ιδέα της ανατροπής της τάξης του κόσμου στην αμφισβήτηση αξιών και ιεραρχίας και στην κατάργηση ορίων και καθιερωμένων νόμων.

Τα έθιμα ανάγονται στις περίφημες αρχαίες εθνικές εορτές των Κρονίων των Διονυσίων των Ρωμαϊκών Λουπερκαλίων και των Σατουρναλίων και κατά τους νεότερους χρόνους (14ος αιώνας) στις γιορτές των μασκοφόρων της Ρώμης, της Φλωρεντίας και ιδιαίτερα της Βενετίας η ακόμα στις ανάλογες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι Απόκριες του σήμερα…
Φτάνοντας στο σήμερα, περιμένουμε με ανυπομονησία το φετινά καρναβάλια που θα γίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας και κυρίως στις σχολές χορού Apollon Dance Studio. Για εμάς, η Αποκριά σημαίνει μπογιές στο δέρμα και τα μαλλιά...μάσκες στο πρόσωπο...πολύχρωμα καπέλα και αστεία κουστούμια...πολύ ζωηρή διάθεση και φυσικά παρελάσεις με άπειρο τραγούδι και Χορό!!!

Τι έχουν ετοιμάσει όμως οι σχολές χορού Apollon για φέτος;;;

Διαγωνισμοί καλύτερης αποκριάτικης χορογραφίας!!!
Διαγωνισμοί καλύτερης αμφίεσης!!!
Διαγωνισμοί καλύτερης φωνής στο αγαπημένο σε όλους μας karaoke party!!!
Διαγωνισμός καλύτερα στολισμένης σχολής Apollon!!

Με άλλα λόγια... η Αποκριά για εμάς σημαίνει ξέφρενο ταξίδι με προορισμό τη παράφορη συλλογική διασκέδαση!!!

Φτάνει μόνο να μη ξεχάσουμε να φορέσουμε το χαμόγελό μας!

Καλές Αποκριές!!!


Δείτε επίσης:

Χορός σημαίνει...
Απολαύστε τα βίντεο από το
Fun Carnival Dancing 2015!
Το Fun Carnival Dancing 2017 ΕΡΧΕΤΑΙ!!!
Κάντε κι εσείς τα πρώτα σας βήματα
στον χορό και ξεφαντώστε μαζί μας στα πιο
διασκεδαστικά Events!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου