Google+

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΡΥΘΜΟΣ!

  Ρυθμός σημαίνει συμμετρία κι εκφράζει κάθε τακτική επαναλαμβανόμενη κίνηση. Στον χορό, δίνει την οργανωμένη διαδοχή των βημάτων και των κινήσεων ενός χορευτή.
Τα πόδια του χορευτή είναι αναγκαίο να συγχρονίζονται με τα χέρια του μουσικού. Ο χορευτής είναι ένα ενεργό μέλος της μπάντας, αλλιώς θα δίνει την αίσθηση στον θεατή πως δεν ανήκει εκεί.
   Ο ρυθμός μας παρακινεί να κάνουμε ένα βήμα. Να χορέψουμε και να παράγουμε μουσική με το σώμα μας. Μας παρασύρει να χαλαρώσουμε και να εκπνεύσουμε, να δημιουργήσουμε ένταση στο σώμα μας και να εισπνεύσουμε.
Ακούμε τους χτύπους και συγχρονίζουμε τα πατήματά μας ακριβώς επάνω σε αυτούς. Προετοιμάζουμε το σώμα μας σε μια παύση.
  Ο ρυθμός βρίσκεται μέσα μας. Πόσες φορές έχει τύχει να ακούσουμε ένα απαλό κομμάτι και να αρχίσουμε να κινούμαστε ρυθμικά;! Δημιουργείται μια εσωτερική ώθηση, που ορίζει εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να είναι μια επιθυμία ή μια σκέψη που μας οδηγεί σε δράση. Κάθε κίνηση είναι συνέπεια μιας σύνδεσης, συνειδητής ή μη. Μια παύλα ή μια τελεία υποδηλώνει αυτό που νιώθουμε ανάμεσα στους χτύπους του ρυθμού, ανάμεσα στα βήματα.
   Είναι μια πρωταρχική δύναμη που έχει την πηγή της σε μια υποκειμενική εμπειρία κι όχι μια αφηρημένη επιστήμη. Τον βιώνουμε συγκεκριμένα στο σώμα μας, προβάλλουμε τη δύναμή του προς τα έξω και μακριά μας και την παρουσιάζουμε κάτω από διαφορετικές μορφές με διάφορους τρόπους.
Η ευαισθησία μας, για να δημιουργήσει κάτι, έχει ανάγκη, όπως και ο ατμός, από ορισμένες αντιστάσεις. Αλλιώς χάνεται. Γίνεται καταχνιά, σύννεφο και βροχή”
(Γιώργος Σεφέρης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου