Google+

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Έτοιμοι για… Halloween Party???


Η αγαπημένη γιορτή του δυτικού κόσμου έχει έρθει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, και αποτελεί ιδανική αφορμή για… μασκαρέματα, πάρτυ, γλυκίσματα και άφθονη διασκέδαση σε spooky ατμόσφαιρα! Έτοιμοι για Χάλογουιν;

Το Χάλοουιν ή Halloween στα αγγλικά είναι μια δημοφιλής γιορτή των χωρών του
Δυτικού κόσμου, που θυμίζει τις δικές μας ελληνικές απόκριες καθώς ένα από τα βασικά στοιχεία του αποτελεί η μεταμφίεση! Η γιορτή έχει περάσει από πολλές μορφές (όπως και πολλές αντιστοιχες γιορτές ανά τον κόσμο) για να φτάσει στη σημερινή της μορφή, και αν και δε γιορτάζεται στη χώρα μας, είναι ευρέως γνωστό και δημοφιλές. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει έρθει και εδώ το ...μικρόβιο του Χάλοουιν, και κάθε 31η Οκτώβρη βλέπει κανείς στους δρόμους της Αθήνας ανθρώπους μασκαρεμένους με “τρομακτικά” και μη θέματα, και πάρτυ με αφορμή τον εορτασμό αυτό! Άλλωστε, ποιος θα έλεγε όχι σε μια ακόμη αφορμή για μεταμφίεση;

Έτσι κι εμείς, στις Σχολές Χορού Apollon, είπαμε φέτος να στολιστούμε στα χρώματα του φθινοπώρου, να ανοίξουμε το σεντούκι με τα spooky στολίδια μας, να στολίσουμε την καθιερωμένη κολοκύθα του Jack’o’lantern και να ντυθούμε κάτι απόκοσμο και διαφορετικό, για να διασκεδάσουμε όλοι μαζί με αφορμή την αγαπημένη αυτή γιορτή μικρών και μεγάλων!

Οι ρίζες της γιορτής...
Το Χάλοουιν αποτελεί συνδυασμό και εξέλιξη πολλών γιορτών μαζί σε μία. Η απαρχή της γιορτής στο τέλος του Οκτώβρη βρίσκεται στην αρχαία κέλτικη γιορτή Samhain, που είχε ως θέμα το τέλος του καλοκαιριού και της συγκομιδής των καρπών και την έλευση του χειμώνα, τους αέναους κύκλους της φύσης και της ζωής, τον προσωρινό και μεταφορικό “θάνατο” της φύσης για να κοιμηθεί για το χειμώνα και να ξυπνήσει ξανά την άνοιξη. Στην αρχαία Ρωμαϊκή παράδοση, το τέλος του Οκτώβρη και η αρχή του Νοέμβρη ταυτίζονται με τις γιορτές υπέρ της θεότητας Πομόνας, θεάς των φρούτων και των καρπών, ή την Παρεντάλια, τη Γιορτή των Νεκρών. κατά το Μεσαίωνα και την άνθιση του χριστιανισμού στην Ευρώπη, οι παγανιστικές αυτές γιορτές πέρασαν μέσα από το ‘φίλτρο’ της θρησκείας και εκχριστιανίστηκαν. Η 1η Νοέμβρη καθιερώθηκε στους καθολικούς ως ημέρα των Αγίων Πάντων, και αντίστοιχα η 31η Οκτωβρίου έγινε η Παραμονή των Αγίων Πάντων, δηλαδή All Hallows Eve. Από τη φράση αυτή προκύπτει και το Halloween.

Το μασκάρεμα...
Το μασκάρεμα ανήμερα της γιορτής λέγεται ότι ξεκίνησε ακριβώς από το φόβο των ανθρώπων ότι θα πέσουν θύματα των ταραχοποιών πνευμάτων, που θα καταλάβουν ότι είναι άνθρωποι και θα τους πειράξουν ή θα τους τρομάξουν την ημέρα του Halloween. Για αυτό φορούσαν μάσκες και παρίσταναν τα παράξενα πλάσματα, για να τους περάσουν τα πνεύματα για… δικούς τους και να μην τους πειράξουν! Σταδιακά, το θέμα των κουστουμιών ξέφυγε από τα τρομακτικά και έγινε απλώς αφορμή να ντυθούν και να μεταμορφωθούν όλοι σε κάτι… διαφορετικό!

"Φάρσα ή Κέρασμα";
Την τιμητική τους την ημέρα αυτή έχουν φυσικά οι μικροί μας φίλοι! Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει έρθει ακόμα το έθιμο να βγαίνουν μετά τη δύση του ήλιου τα παιδιά μασκαρεμένα και να χτυπούν πόρτα πόρτα φωνάζοντας “φάρσα ή κέρασμα” (trick or treat) για να πάρουν γλυκά από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού, να δεχθούν δηλαδή το κέρασμα για να μην τους πειράξουν αφού παριστάνουν τα πονηρά πνεύματα! Το έθιμο θυμίζει λίγο τα δικά μας κάλαντα των Χριστουγέννων.

Τα φαναράκια...
Η πιο χαρακτηριστική εικόνα του Χάλοουιν, εκτός από ιστούς αράχνης και κωμικά φαντασματάκια, είναι φυσικά το φαναράκι-κολοκύθα ή Jack-o-lantern. Το πορτοκαλί είναι άλλωστε το χρώμα του Χάλοουιν και του φθινοπώρου γενικότερα. Πώς προέκυψε όμως το φαναράκι από σκαλισμένη κολοκύθα;;; Τα φαναράκια ξεκίνησαν από τους Σκωτσέζους και τους Ιρλανδούς που τα κρατούσαν για να διώξουν τα κακά πνεύματα μακριά. Τα φαναράκια ήταν φτιαγμένα από… σκαλισμένα γογγύλια, με αναμμένα κεριά μέσα! Όταν η γιορτή πέρασε στις ΗΠΑ, τα γογγύλια αντικαταστάθηκαν από κολοκύθες, και η ιστορία θέλει τον τσιγγούνη Τζακ που ξεγέλασε ένα κακό πνεύμα και βρέθηκε να τριγυρνά ο ίδιος σαν πνεύμα τον κόσμο με ένα αναμμένο κάρβουνο σε ένα γογγύλι για φως… Οι σκαλιστές κολοκύθες λοιπόν έχουν σκοπό να διώξουν το Τζακ μακριά, και είναι μια ευκαιρία για ευφάνταστο ντεκόρ! Άλλωστε, είναι η εποχή συγκομιδής της κολοκύθας, και για αυτό και έχει την τιμητική της σε πολλά εποχιακά γλυκά!



Σας περιμένουμε όλους λοιπόν,
την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, στις 21:00, στη σχολή της Μεταμόρφωσης, να φορέσουμε τα τρομακτικά μας κοστούμια, να γεμίσουμε τη σχολή με άρωμα κολοκύθας και άφθονα γλυκίσματα, με το κατάλληλο ντεκόρ και φυσικά…. με άφθονο χορό!!!

Ντυθείτε φαντασματάκι, μούμια, βαμπίρ ή ό,τι σας αρέσει, και ελάτε να πούμε μαζί “φάρσα ή κέρασμα”!!!




Δείτε επίσης:

Κάντε κι εσείς τα πρώτα σας βήματα
στον χορό και χορέψτε μαζί μας στα πιο
διασκεδαστικά Events!
ΜΑΘΕΤΕ ΧΟΡΟ ΤΩΡΑ!!!

Χορός σημαίνει...
Ζήτα μου να χορέψουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου