Google+

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Rumba: Ο χορός του Έρωτα… κατακτά τις καρδιές μας!

Λένε πως αν το Tango είναι ο "χορός του πάθους", τότε η Rumba είναι ο "χορός του έρωτα". Και πώς να μην ισχύει αυτό, όταν βλέπει κανείς χορευτές να χορεύουν Rumba και το πόσο ερωτισμό και ρομαντισμό εκπέμπουν οι κινήσεις τους;

Η λέξη Rumba είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει μια ποικιλία ονομάτων (Son, Danzon, Guagira, Guaracha, Naningo) μιας κατηγορίας μουσικής και χορού. Η σημασία των λέξεων ποικίλει, ωστόσο η ίδια η λέξη "rumba" προέρχεται από το ρήμα "rumbear" που σημαίνει να πηγαίνει κανείς σε πάρτι, να χορεύει και να διασκεδάζει.

Οι δύο βασικές καταγωγές του χορού εντοπίζονται στην Αφρική και την Ισπανία. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη του άνθιση ο χορός τη γνώρισε φυσικά πρωτίστως στην Κούβα, αλλά και στα νησιά της Καραϊβικής και γενικότερα τη Λατινική Αμερική. Η ιστορία της ξεκίνησε το 16ο αιώνα, από τους σκλάβους αφρικανικής καταγωγής. Ο χορός που εισήγαγαν στην κουλτούρα της Κούβας ήταν ουσιαστικά μια παντομίμα της ερωτικής πράξης, με έντονες και αισθησιακές κινήσεις των γοφών για να περιγράψουν τους ρόλους του άντρα και της γυναίκας. Οι έντονες κινήσεις συμφωνούν με το έντονο και κοφτό τέμπο της μουσικής, που διακρίνεται από πολλά και διάφορα κρουστά.
  • Στα 1915 έγινε η πρώτη προσπάθεια να γνωρίσει το κοινό της Νέας Υόρκης τη rumba, αλλά δέκα χρόνια αργότερα, όταν άνοιξε το club El Chico, οι κουβανοί μουσικοί διαπίστωσαν ότι η Rumba δεν είχε γίνει ευρέως γνωστή.
  • Το ενδιαφέρον για τη Latin μουσική στο δυτικό κόσμο άνθισε γύρω στο 1929. Εδώ συνεχίζεται και το ταξίδι του χορού αυτού στην ιστορία. Ως τα μέσα του 20ου αιώνα, ο χορός rumba έγινε δημοφιλής και στη μεσαία τάξη, και συγκεκριμένα οι πιο αργές εκδοχές της, Son & Danzon. Οι χοροί αυτοί χαρακτηρίζονται από μικρά βήματα, με τη ντάμα να εκτελεί μικρές κινήσεις των γοφών χάρη στο τέντωμα και λύγισμα των γονάτων της.
Και η ιστορία της φυσικά δε σταματά εδώ…
  • Κατά τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, οι ταινίες "rumbera" έγιναν δημοφιλείς, αυξάνοντας και τη δημοτικότητα της μουσικής αυτής.
  • Μετά τη δεκαετία του ‘50 αναπτύσσεται μια νέα κατηγορία της με επιρροές από flamenco και ποπ μουσική.
  • Με τη σημερινή της μορφή έγινε διεθνώς γνωστή στη δεκαετία του 1980.
Ας απολαύσουμε μια χορογραφία Rumba από τις σχολές χορού Apollon!


Στη χορογραφία αυτή, εκτός από τις εντυπωσιακές κινήσεις και τη γλαφυρή έκφραση των χορευτών, φαίνεται και το πόσο τονίζεται η θηλυκότητα της ντάμας και αντίστοιχα η αρρενωπότητα του καβαλιέρου. Φαίνεται η επίδειξη της ντάμας στο κοινό αλλά και η συνεχής διεκδίκηση της από τον καβαλιέρο της, που σαν σταθερός άξονας τη βοηθά να αναδείξει τις κινήσεις της και εκείνη πάντα επιστρέφει κοντά του!

Σε μια χορογραφία της σχολής χορού μας, σε πιο αθλητικό στυλ

Παρατηρούμε πως για ακόμα μια φορά, η χορογραφία είναι χτισμένη γύρω από την επίδειξη της ντάμας και φυσικά το ερωτικό παιχνίδι μεταξύ ντάμας και καβαλιέρου!

Η Rumba ανήκει ασφαλώς στην κατηγορία των Λάτιν χορών. Είναι ένας "επί τόπου χορός". Χορεύεται σε ένα σημείο στο χώρο και εκφράζεται με κίνηση του σώματος. Ο χαρακτήρας είναι ρομαντικός και σέξι. Το στυλ ή η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η κουβανέζικη κίνηση των γοφών, χαρακτηριστικό της κατηγορίας των λάτιν χορών. Στη σχολή χορού μας μπορείτε να διδαχθείτε Rumba σε αμερικάνικο ή διεθνές στυλ. Ο χορός με αμερικάνικο στυλ είναι μια προσαρμοσμένη εκδοχή του χορού “Son”. Στον αγγλόφωνο κόσμο ονομάζεται συχνά "κουβανέζικη Rumba", λόγω της προέλευσης του από το χορό της Κουβανικής Guajira, ενώ στον ισπανόφωνο κόσμο ονομάζεται "Bolero-Rumba". Χορεύεται με συνεχές τέντωμα και λύγισμα των γονάτων που επιτρέπει τις έντονες κινήσεις των γοφών. Από την άλλη πλευρά, η Rumba σε διεθνές στυλ χαρακτηρίζεται από πιο αθλητικό ύφος, με έντονες κινήσεις και πιο τεντωμένα γόνατα. Διακρίνονται επίσης τεχνικές διαφορές μεταξύ των χορών, όπως στο μέτρημα και το χτύπο του πρώτου βήματος.

Τεχνικές προδιαγραφές
Μέτρο: 4/4
Tempo: 104 bpm
Βασικός ρυθμός: 2 3 4 (1), 2 3 4 (1) Γρήγορα-γρήγορα-Αργά
Στυλ μουσικής: Αργή λατινική μπαλάντα

Σε κάθε περίπτωση, ως χορός αναδεικνύει έντονα τον ερωτισμό και τη θηλυκότητα της ντάμας. Η Rumba είναι το πνεύμα και η ψυχή της λάτιν μουσικής και χορού. Οι συναρπαστικοί ρυθμοί και οι σωματικές εκφράσεις την κάνουν έναν από τους πιο δημοφιλείς χορούς. Όπως και αν αποκαλείται ανά την ιστορία, σίγουρα είναι ερωτικός χορός.

Διδαχθείτε σήμερα όποιο είδος Rumba επιθυμείτε μαζί μας στις σχολές χορού Apollon!

Δείτε επίσης:

Χορός και Καλές Τέχνες!
Μάθετε πόσο σημαντικό ρόλο
παίζει ο χορός στην ζωή μας!!!
Μάθετε περισσότερα για το
Savoir Vivre του Χορού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου