Google+

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018

Τι αποκομίζω χορεύοντας μία Ομαδική Χορογραφία;

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος χορό, είναι συνδυάζοντας τα Ιδιωτικά του και τα Ομαδικά του μαθήματα, με ιδιωτικές και ομαδικές χορογραφίες. Η έκθεση σε κοινό και η εμπειρία της χορευτικής πίστας, είναι απόλυτα συνδεδεμένα με το ύφος των κοινωνικών χορών.

Το να μπαίνει κανείς στη διαδικασία μίας χορογραφίας είναι η αφορμή για μία πληθώρα συναισθημάτων (χαρά, αγωνία, ανυπομονησία) όπως επίσης και η αρχή για κάποιες προσωπικές κατακτήσεις σε διαφορετικούς τομείς (χορευτικά, προσωπικά, συναισθηματικά).

Στην περίπτωση που η χορογραφία είναι Ομαδική, δηλαδή οι χορευτές είναι από τρεις και πάνω, η διαδικασία είναι δημιουργικά πολλαπλάσια, μιας και ο καθένας βάζει το λιθαράκι του. Ο χορευτής έχει την ευκαιρία να μάθει καινούρια βήματα και -επειδή συχνά δεν εκτελούν όλα τα μέλη της ομάδας τις ίδιες κινήσεις- ταυτόχρονα να παρατηρήσει καινούριες κινήσεις και βήματα. Αυτό του δίνει καινούριες ιδέες και διευρύνει την εικόνα που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε για τον χορό που διδάσκεται.

Οι ομαδικές χορογραφίες βοηθούν τους χορευτές στην κατανόηση του χώρου και της κίνησης μέσα σε αυτόν. Ο χώρος που προσφέρεται για την εκτέλεση μιας χορογραφίας είναι συγκεκριμένος και το κάθε μέλος μαθαίνει πια να κινείται όχι μόνο του μέσα σ’αυτόν, αλλά συνεργαζόμενο και σεβόμενο τους υπόλοιπους της ομάδας. Κατανοεί τα τετραγωνικά που του αναλογούν και τις ελεύθερες κατευθύνσεις που μπορεί να χρησιμοποιεί με βάση τη χορογραφία που έχει να εκτελέσει και τις κινήσεις που υπηρετούν οι υπόλοιποι. Και όλα αυτά χωρίς να χάνει τη χάρη στην εκτέλεση της χορογραφίας του και τον κοινό ρυθμό της ομάδας. Ο στόχος αυτός κάνει τον χορευτή πιο εύστροφο χορευτικά.

Η κατανόηση όλων αυτών μέσα στην ομαδική χορογραφία, μελλοντικά διευκολύνει τους μαθητές να βρίσκουν τη θέση τους και σε οποιαδήποτε άλλη χορογραφία, αλλά και σε όποια χορευτική επίδειξη.


Μία ομαδική χορευτική παρουσίαση μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερα από ένα είδη χορού. Όταν εργάζεται κάποιος πάνω σε μία χορογραφία, μέσα από αυτά τα μαθήματα, εμπλουτίζει περισσότερο την τεχνική των επιλεγμένων χορών. Και μάλιστα η εκτέλεση απαιτεί και γρήγορη εναλλαγή από το ένα είδος στο άλλο. Έτσι οι μαθητές αποκτούν εγκεφαλικά και σωματικά γρήγορα αντανακλαστικά.

Τα μέλη της ομάδας θα αναμετρηθούν με έναν ή με πολλούς ρυθμούς. Ο κάθε ένας θα κάνει το καλύτερο γι΄αυτόν, αλλά και για την ομάδα. Μία επιπλέον δυσκολία είναι ο συντονισμός όλων πάνω στην ίδια μουσική. Τελικά όμως είναι κέρδος και η κατανόηση του ρυθμού και η κατανόηση του πώς ταιριάζουν ή προσαρμόζονται οι φιγούρες στους ρυθμούς.

Η συνύπαρξη, από την άλλη, με διαφορετικές προσωπικότητες, έχει τις δυσκολίες της αλλά και τα πλεονεκτήματά της. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αφήνεται στην άκρη ο εγωισμός και προβάλλεται η δουλειά για τον κοινό στόχο. Ο καθένας αναγνωρίζοντας την ευθύνη του απέναντι στον κάθε έναν, αλλά και στο σύνολο-ομάδα, οφείλει να καλλιεργήσει, να πολλαπλασιάσει τον προσωπικό του έλεγχο, τη συνέπειά του, το σεβασμό σε δάσκαλο και συγχορευτές, την επιμέλειά του, το αίσθημα ευθύνης. Η τελική παρουσίαση εξάλλου αφορά τον καθένα προσωπικά. Και να μην ξεχνάμε ότι ομαλή λειτουργία ομάδας σημαίνει γρήγορη αποδοχή και άμεσος εγκληματισμός στο σύνολο, αποδοτικές πρόβες και όμορφη τελικά παρουσίαση. Και φυσικά ένα καλό κλίμα προωθεί πάντα τη χαρά της παρέας.

Οι πληροφορίες που τελικά παίρνει ο μαθητής προετοιμάζοντας μία ομαδική χορογραφία βρίσκονται σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα. Γυμνάζουν σώμα και μυαλό. Και προέρχονται από διαφορετικές αφορμές και αφορούν είτε τον ίδιο, είτε άλλα μέλη της ομάδας, είτε το σύνολο.

Και, τέλος, μην ξεχνάμε την στιγμή μιας επίσημης παρουσίασης, την στιγμή της επίσημης χορευτικής επίδειξης. Η σωστή προετοιμασία στα μαθήματα, η συγκέντρωση και το ζέσταμα πριν βγούμε στην σκηνή και πάνω απ'όλα η χαρά της δημιουργίας και της επίτευξης των στόχων, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι.

Η πρώτη και άκρως θεαματική Επίσημη Χορευτική Εκδήλωση των σχολών μας πλησιάζει και περιμένουμε με ανυπομονησία να απολαύσουμε εάν μοναδικό υπερθέαμα!

Ραντεβού το Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου στο...
Trophy Ball 2019!!!


Δείτε επίσης:

Μάθετε περισσότερα για την σημασία
της αναπνοής ενώ χορεύουμε!
Χορός και Ρυθμός!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου