Google+

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ο Χορός Στην Εφηβεία


Η εφηβεία είναι η πιο όμορφη, δημιουργική και εποικοδομητική περίοδος της ζωής κάθε ανθρώπου!!!!!
Η εφηβεία αποτελεί ουσιαστικά το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Ο έφηβος βιώνει αλλαγές τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και διανοητικά. Αυτή η διαδικασία της αλλαγής θέτει τον έφηβο σε μία διαδικασία αναγνώρισης. Αναγνωρίζει τον καινούργιο του εαυτό αλλά και τον κόσμο που τον περιβάλλει. Επαναξιολογεί όλα όσα ήδη γνώριζε θέτοντας νέα κριτήρια!!! Αναζητά νέες εμπειρίες και θέλει να επεκτείνει τους ορίζοντες των γνώσεων και των συναισθημάτων του!!!!
Οι teenagers, παιδιά ηλικίας 12 ετών έως 19, διανύουν τα χρόνια της ορμονικής ανισορροπίας!!! Οι ορμονικές ισορροπίες κατά την περίοδο της εφηβείας διαταράσσονται, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται έντονες συναισθηματικές και συμπεριφορικές μεταβολές. Μιά τέτοια κατάσταση είναι από μόνη της άκρως αγχοτική!!!! Η συσσώρευση άγχους, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα γιά την ψυχολογία του ατόμου.
Γι’ αυτό επιβάλλεται οι έφηβοι να έχουν μία δημιουργική ασχολία, ένα χόμπι!!! Ένα χόμπι που μπορεί να τους προσφέρει την εκτόνωση που χρειάζονται αλλά ταυτόχρονα να τους διδάσκει αξίες, να είναι δημιουργικό, να τους κρατά πειθαρχημένους, να οξύνει το πνεύμα τους, να τους προσφέρει διαχρονική γνώση, να τους διαμορφώνει θετικά το χαρακτήρα, να τους διασκεδάζει και να καλύπτει τις ανάγκες τους!!!
  Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι οι έφηβοι, στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν τον ανανεωμένο τους εαυτό γίνονται σε πολλές περιπτώσεις απόμακροι και εσωστρεφείς. Με την ένταξή τους όμως σε μιά χορευτική ομάδα μπαίνουν στη διαδικασία γνωριμίας με άτομα διαφόρων ηλικιών, με αποτέλεσμα η κοινωνικότητά τους να αυξάνει. Ο χώρος του χορού έχει κάποιους βασικούς κανόνες και το δικό του “Savoir Vivre”!!!
Άπαξ και μπει κάποιος στο χορό, χορεύει με τους κανόνες του και να πειθαρχεί στην παράδοσή του!!!! Και όλα αυτά όχι επιτακτικά γιατί ΠΡΕΠΕΙ αλλά γιατί απολαμβάνει την πολυτέλεια που του προσφέρει και μαγεύεται από αυτόν τον διαφορετικό κόσμο!!!!!
  Ο έφηβος αποζητάει την αποδοχή από το περιβάλλον του και θέλει να αρέσει, κυρίως στο αντίθετο φύλο. Ο χορός, επειδή εκτός από την ψυχική ευεξία που προσδίδει αποτελεί και σωματική άσκηση, έχει ως αποτέλεσμα το χτίσιμο μιάς καλοφτιαγμένης εμφάνισης, γεγονός που συντελεί στην ανάπτυξη της θετικής εικόνας του ατόμου γιά τον εαυτό του.
Και σίγουρα είναι προτιμότερο το πρότυπο των εφήβων να βρίσκεται στο αρμονικά χτισμένο σώμα ενός χορευτή ή μιάς χορεύτριας. Κυρίαρχος στόχος του χορού είναι η εκγύμναση όλων των μυών του ανθρωπίνου σώματος μέσα από την ισορροπία που προσφέρει η άσκηση και η διατροφή.
  Πάνω από όλα όμως, ο χορός είναι έκφραση. Μέσω αυτής της τόσο ευγενικής δραστηριότητας ο έφηβος ανακαλύπτει ένα σωρό στοιχεία γιά τον εαυτό του, τα οποία τον βοηθούν στη συγκρότηση της εικόνας του, εσωτερικής και εξωτερικής. Και φυσικά, «γνωρίζω τον εαυτό μου» σημαίνει «αγαπάω τον εαυτό μου». Με άλλα λόγια δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χορός κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι το εισιτήριο και ο ταξιδιωτικός οδηγός για το ταξίδι προς την ενηλικίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου