Google+

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Milonga! Η Βραδιά Αργεντίνικου Tango Όπου Ο Χορός Του Πάθους Συναντά Την Κομψότητα!!!

Μία υπέροχη εκκίνηση έχει σημάνει στις σχολές χορού Apollon και ο πρώτος Φθινοπωρινός μήνας μας γέμισε ήδη με μοναδικές χορευτικές εμπειρίες!!!

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός χορός του Σεπτεμβρίου;;;



Φυσικά, το Αργεντίνικο Tango!!!


Το Αργεντίνικο Τανγκό χαρακτηρίζεται από μία ιστορία που δείχνει τα μεταβαλλόμενα στάδιά του μουσικά και χορευτικά, από την γέννησή του μέχρι και σήμερα!!!

Από τις εργατικές τάξεις και σαν χορός ερωτικής προσέλκυσης, μεταφέρθηκε στα μεγάλα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και έγινε ένας χορός γεμάτος κομψότητα!!! Διαδόθηκε από την Αργεντινή, σε ολόκληρη την Αμερική, την Ευρώπη και σταδιακά σε όλο τον κόσμο!

Η μουσική του, οι βηματισμοί του, αλλά και το στυλ του προσαρμόστηκε στις τοπικές παραδόσεις και δημιουργήθηκαν διαφορετικά είδη Αργεντίνικου Τανγκό. Εκείνα που επικράτησαν ήταν το Salon, η Milonga, το Tango-Vals και το Nuevo. Το καθένα, αντιστοιχεί σε μία χρονική περίοδο, που χαρακτηρίζεται από την δική της μουσική και κινησιολογική κουλτούρα.



Milongas!!!
Μέχρι και σήμερα,
η παράδοση του Αργεντίνικου Tango, παραμένει αναλλοίωτη και συχνά συναντάμε βραδιές αφιερωμένες στον χορό της Αργεντινής, που λέγονται “Milongas”. Σε μία Milonga, θα αποκτήσουμε μοναδικές εμπειρίες, γεμάτες χάρη και χορευτική εθιμοτυπία!!!

Πρόσκληση σε χορό! 

Με βάση την παράδοση της Αργεντινής, οι καβαλιέροι από την δεκαετία του 1940, καλούσαν σε χορό τις ντάμες από την οικογένειά τους, με το παραδοσιακό “Cabeceo”. Πρόκειται για μία πρόσκληση που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα! Ο καβαλιέρος κινείται στην γραμμή χορού και ρίχνει το βλέμα του στην ντάμα που επιθυμεί να τον συνοδεύσει! Εαν εκείνη συνεχίσει να το κοιτάζει, σημαίνει πως αποδέχεται την πρόσκληση. Εαν αποστρέψει το βλέμα της, τότε ο καβαλιέρος αναζητά κάποια άλλη.

Ο όρος Cabeceo προέρχεται από την ισπανική λέξη “cabeza”, που σημαίνει κεφάλι. Αναφέρεται στο νεύμα με το κεφάλι που χρησιμοποιείται για την πρόσκληση σε χορό και με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται οι αμήχανες στιγμές της άμεσης άρνησης!

Οι Tandas και η Cortina!

Σε μία Milonga, χορεύονται οι Tandas, που είναι ομάδες από 3 έως 5 τραγούδια συνεχόμενα. Τα τραγούδια, ανήκουν συνήθως στο ίδιο είδος Αργεντίνικου Tango και αρκετές φορές είναι και από τον ίδιο καλλιτέχνη, για να μην παρουσιάζουν έντονες ρυθμικές αλλαγές! Όταν ξεκινάει μία Tanda, οι καβαλιέροι αναζητούν ντάμα στο 1ο, και πιο σπάνιο στο 2ο μουσικοχορευτικό κομμάτι της. Το χορευτικό ζευγάρι θα χορέψει ολόκληρη την Tanda μαζί. Όταν ολοκληρωθεί η Tanda και πριν ξεκινήσει μία καινούρια, για 10 έως 30 δευτερόλεπτα, ακούγεται ένα μουσικό κομμάτι, που δεν είναι Tango. Ονομάζεται “Cortina” και δίνει την ευκαιρία στους χορευτές να ξεκουραστούν και να επιστρέψουν στο τραπέζι τους.

Παλαιότερα, οι γυναίκες δεν έπρεπε να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους άντρες. Τα τραπέζια τους ήταν αντικριστά, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται το Cabeceo και όχι η άμεση επαφή μεταξύ τους!

Η συμμετοχή μας σε μία βραδιά Αργεντίνικου Tango, μας χαρίσει υπέροχες αναμνήσεις, αλλά και γνώσεις γύρω απο τον χορό του πάθους και της φωτιάς!!! Η μοναδική εθιμοτυπία και παράδοσή του μας ταξιδεύει στον χρόνο και σε μία ιστορία που αναβιώνει σε κάθε Milonga, μέχρι και σήμερα!!!



Η μαγευτική εμπειρία του Αργεντίνικου Tango,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου