Google+

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Οι χοροί που αναπτύχθηκαν πριν και μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο!

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, είχαν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσονται και να διαδίδονται χοροί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από όπου και αν ήταν η καταγωγή τους!

Κάθε είδος Foxtrot και Tango, είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του σε ολόκληρη την Ευρώπη! Αποτελούσε τον νέο τρόπο να προσεγγίσουν οι νεαροί άντρες τις εκλεκτές της καρδιάς τους! Μάλιστα, στην Ελλάδα, αρκετά από τα παραδοσιακά τραγούδια, που σήμερα συνοδεύονται αποκλειστικά από Ελληνικούς Παραδοσιακούς και Λαϊκούς χορούς, χορεύονταν σε ζευγάρια! Κάποιοι από αυτούς είναι αγαπημένοι ρυθμοί Χασαποσέρβικου χορού! Σε πολλά νησιά, δημιουργήθηκαν μελωδίες Tango, με βάση τα τοπικά μουσικά όργανα!

Η διάθεση για χορό και έξοδο, ήταν παρατηρημένη, κυρίως στα νησιά. Στο Βορειανατολικό Αιγαίο, και κάποια νησιά των Κυκλάδων, το Φοξ-αγγλέ και το Τανγκό, αποτελούσαν καθημερινή συνήθεια!

Η σημασία του χορού στον πόλεμο!

Φυσικά, από το 1939 έως και το 1945, ο χορός αποτελούσε την εκτόνωση των συναισθημάτων και της καταπόνησης της ψυχής και του σώματος. Η μουσική, το τραγούδι και η κίνηση, αποτελούν από την αρχή της ιστορίας, τον τέλειο συνδυασμό έκφρασης για κάθε στιγμή και κατάσταση του ανθρώπου.

Σε περιόδους πολέμου, ή γεγονότων που επηρέαζαν κοινωνικές ομάδες, έχει παρατηρηθεί η συνεχής δημιουργία και ανάπτυξη μουσικών κομματιών και αντίστοιχης κινησιολογίας που τα συνόδευε!

Όταν το πνεύμα αναζητά την αρμονία,
η έκφραση μέσα από την τέχνη του χορού, δεν έχει όρια!!!

Οι στρατιώτες έπαιρναν θάρρος και ξεσπούσαν συναισθήματα και κόπο, μέσα από
τραγούδια που εξυμνούσαν τις ηρωικές τους πράξεις και από χορούς που άλλοτε δήλωναν λύπη, και άλλοτε χαρά!

Μετά το τέλος των συγκρούσεων!
Οι πολιτισμικές ταυτότητες των λαών και η μουσικοκινητική κουλτούρα, άρχισε να έρχεται πιο κοντά! Πέρα από τα τραγούδια με ιστορικές αναφορές, άρχισε να παρατηρείται και μία διαφορετική παράδοση σε κάποιες χώρες!

Στην Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, καθιερώνονται οι ζευγαρωτοί χοροί, Φούρλανα και Μπαλλέτες, βενετσιάνικης καταγωγής!

Το Foxtrot άρχισε να αφήνει έδαφος, σε έναν ξεσηκωτικό χορό, που δεν είναι άλλος από το Rock 'n' roll!!! Το Tango αρχίζει να μην χορεύεται με το ίδιο πάθος και οι ηλεκτρονικοί ήχοι της Disco και της Pop μουσικής γεννιούνται!

Η μεταβατική περίοδος, διατηρήθηκε μέχρι και την δεκαετία του 1990! Μέσα στα κοινωνικά δρώμενα και την διασκέδαση, εντάχθηκαν ελεύθερα όλα τα μουσικά και χορευτικά είδη, με αποτέλεσμα, να παρατηρείται σήμερα όλη αυτή ταυτόχρονη ανάπτυξη!!!

Σήμερα, έχουμε την ελευθερία να ακολουθήσουμε κάθε είδος χορού, χάρη στην εξέλιξή του μέσα από την ιστορία! Στις σχολές χορού Apollon, ακολουθούμε πιστά την παράδοση και την εθιμοτυπία του κάθε χορού, με σεβασμό στην ιστορικότητα!





Ο χορός μέσα από τον χρόνο, μεγαλώνει και αναπτύσσεται όπως και εμείς!!!!


Δείτε επίσης:

Μάθετε περισσότερα για τις
διδαχές του χορού!
Πως θα ήταν η ζωή χωρίς χορό;;;
Διαβάστε το άρθρο...
Μάθετε περισσότερα για
την δύναμη του χορού!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου