Google+

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Trophy Ball 2015 - Ζεϊμπέκικο!


Η χειμερινή επίσημη δεξίωση των σχολών χορού Apollon, μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε χορούς από όλο τον κόσμο!!! Ανάμεσά τους, και ο αγαπημένος Λαϊκός χορός των συναισθημάτων, το Ζεϊμπέκικο!!!

Οι πολυαγαπημένοι καβαλιέροι και δάσκαλοι των σχολών χορού Apollon, Γιώργος και Τρύφωνας, χόρεψαν για εμάς και μάγεψαν το κοινό!!!

Ας τους απολαύσουμε!!!

Μία χορογραφία γεμάτη συναισθήματα, όπως και το θρυλικό μουσικό κομμάτι που την συνόδευσε!!!

Ο χορός των “στεναγμών”, αποτελεί ένα πολιτισμικό κομμάτι, που ακολουθεί μία εξελισσόμενη ιστορία, μέχρι και σήμερα!!! Το Ζεϊμπέκικο, παλαιότερα, θα το βλέπαμε να χορεύεται αντικρυστά από άντρες, σαν πολεμικός χορός, ή από τον καθένα μόνο του να εκφράζει όσα νιώθει! Έχει περάσει από διαφορετικά στάδια για το πότε μπορεί κάποιος να τον χορέψει. Όπως έχουμε παρακολουθήσει και σε ασπρόμαυρες, κυρίως, ελληνικές ταινίες, όταν κάποιος έδινε “παραγγελιά”, απαγορευόταν να χορέψει άλλος στην ίδια πίστα. Λέγεται πως η προσβολή ήταν μεγάλη και οι καβγάδες έφταναν στα άκρα. Ο χορός παραμένει σαν ιερό σύμβολο έκφρασης μέχρι και σήμερα και χορεύεται από όποιον τον εκφράζει, χωρίς να δημιουργούνται παρατράγουδα!

Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, αποτελεί μία ορχηστρική σύνθεση από τον Μάνο Λοϊζο. Η ονομασία του οφείλεται στην ελληνική ταινία “Ευδοκία” του 1971. Το μουσικό θέμα, συνοδεύει τον χορό του λοχία Μπάσκου, που μόλις γνώρισε την Ευδοκία και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα! Ο έρωτάς τους, σε μία συντηρητική κοινωνία, αποτελεί κάτι δύσβατο, λόγω του παρελθόντος της Ευδοκίας. Μία ταινία που συμβολίζει το τι μπορεί να προκαλέσουν οι προκαταλήψεις, αλλά και το πιο σημαντικό αγαθό της ζωής, που είναι η αγάπη!!!

Η σύνθεση του Μάνου Λοϊζου, έχει μείνει στην ιστορία ως το πιο χαρακτηριστικό Ζεϊμπέκικο στην Ελλάδα! Η μουσική του, κατά τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, δεν χρειάζόταν στίχους για να συνοδεύσουν μία τόσο δυνατή και γεμάτη μελωδία!!!
Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας ακούγεται μέχρι και σήμερα, σκορπίζοντας δυνατές συγκινήσεις!!! Ο Γιώργος και ο Τρύφωνας, μας έκαναν να τις νιώσουμε, και ανυπομονούμε να τους απολαύσουμε ξανά στην πίστα!!!



Αυτή τη φορά, ίσως και σε ένα διαφορετικό είδος χορού!!! 


Η πρώτη τους εμφάνιση, την Παρασκευή 22 Απριλίου,
στον Μεγάλο Τελικό του Απολλώνιου Πρωταθλήματος!!!

Θα παρουσιαστούν, αυτή τη φορά, ο καθένας με την δική του ντάμα!!! Ο χορός που θα τους απολαύσουμε;;; Το Waltz!!!

Σε ποια θέση θα καταφέρουν να φτάσουν;;;
Σε ποιες σχολές θα χαρίσουν τους πόντους τους;;;

Η μεγάλη βραδιά έφτασε και κρύβει πολλές εκπλήξεις!!!



Δείτε επίσης:

Μάθετε πως ο χορός επηρεάζει
τις κοινωνικές μας σχέσεις!
http://apollondancestudio.blogspot.gr/2015/05/h-shmasia-ths-anapnohs-sto-xoro.html
Μάθετε πως βοηθάει η αναπνοή μας
ενώ χορεύουμε!!!
Μάθετε πως μπορείτε να αυξήσετε
τις χορευτικές αποδόσεις!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου